let litt solskein....

Tamtammtataaa, just hemkommen från Oslo nye Teatre. Har sett musikalen Hair. Stor uppsättning, mycket färg och mycket ljud, det ringer lixom fortfarande i öronen rätt rejält. Nynnade slut melodin Let the sunshine hela bogstaveien hem, folk titta lite konstigt, men eftersom fredagshumöret var på topp hos de flest möttes jag av idel glada fejs. Jag måste dock erkänna att jag inte fattar vad historien Hair går ut på. Vad är budskapet? Kan någon förklara detta för mig? Det som ändå lyfte historien var att slut sången sjöngs på norska. Lett litt solskein...
Annars har min dag bestått i att ladda upp lagom mycket ilska för att knata upp till frisören igen, tänket på världens orättvisor hela dagen för att bli riktigt arg, visade sig dock helt onödigt för jag behövde bara komma in i salongen o le lite menande för att min frisör skulle fatta galoppen. Jag fick ny tid på torsdag, med löfte av salongens chef om att jag skulle bli snyggast i stan. Nu är jag nöjd och glader, nu kan jag andas ut. ( fortsätt gärna sjunga...) Johanna vs Frisör 1-1. 

Jag sa rockbrud, inte punkbabe.....

Idag har jag spenderat 1000 norska kronor på en frisyr jag inte vill ha. Eller rättare sagt 800 kronor på en färgning jag inte vill ha samt 200 kronor på ett schampo som bevarar en färg jag inte vill ha. För att ge den fulla historien lite sammanfattat var det sisåhär: Efter att helt abrupt insett att mitt smeknamn trollet visst inte var någon annorlunda form av gulleplutt utan en ganska direkt pik, tog jag så tag i projektet att hitta en frisör. Det finns en del här, Toni&Guy, Adam och Eva samt Studio Alf var de som fick mest lovord av min utvalda frågepanel. Så dit styrde jag mina steg och bokade tid kl. 13.00, den 28 september 2006. Satte mig i stolen, skakade hand med gullig frisörtjej och så pratade vi lie om min nya look. Ok, jag sa att jag inte ville ha det mörkare än det var nu (se bilder sen i lördags för den som orkar…)  Direkt citat: Absolut inget svart med röda slingor. Slut på citat. Frisörtjej tycker lite guldiga/orangea inslag i brunt hår och jag meddelar att detta var välkommet.

Beslut är taget, men någonstans slutar det med att jag nu sitter här och ser ut som Ozzy Osbourne. Insåg när färgen var ursköljd att det var svart. Klarröda slingor lyste upp hela salongen. Tog mod till mig och hostade fram att det allt var lite mörk. De andra frisörerna flockas nu runt min stol och pratar i mun på varann när de lovordar hur Nyyyyydelig färgen är, visst är den lite mörk, men det går ut på någon tvätt, o vi ska på kurs i just detta märke på färg på tisdag ska fråga vad som hänt då. Efter ett tag när jag återupprepade gånger försökt förklara att det inte spelar någon roll hur fint DE tycker att det är, JAG e den som måste knata runt på gatan med den, ger jag upp. Betalar, köper schampot som ska bevara det svarta svart o röda rött. Blä, måste sluta skriva nu, blir arg bara på tanken av hur sjukt det är.

Har vart ute o ätit med Hanna på TG Fridays . Hon har läst marknadsföring och tänder alltid till på sånt här, hon började direkt gå på om kundens utsatta situation och reklamations system, henne ska ta med fd gullig frisörtjej på måndag. TILLSAMMANS ÄR VI STARKA. Wish me luck.


Det värsta du kan göra?

Läste ett citat för några veckor sedan som jag inte kan bli kvitt. Det lät ungefär som följer: Det värsta du kan göra en annan människa är att ta ifrån dem rätten/möjligheten att ge  något tillbaka.
Att göra rätt för sig att ge av något man kan är en drivkraft och något som ger värde. Stod som vanligt idag mitt i ett moln av våffelos i ett lägenhetshotell för missbrukare när en ganska ung kille kom fram till mig efter att ha ätit färdigt. Han var så påtänd att han knappt höll sig på fötter, armar o ben lixom hoppade iväg utan att han hängde med. Han slängde sin pappkopp i papperskorgen så titta han på mig o surrade fram att han kunde ta ned sop påsen, för den var ju nästan full. Det skulle vara jättesnällt svarade jag. Bara processen med att få upp påsen ur hinken tog honom ett bra tag, sena vinglade han vidare på väg mot vad jag antar/hoppas var bakgården och någon slags container. Han såg iallfall glad ut, jag undrar jag om det inte var mer för att han fick göra nåt tillbaka mer än maten o pratstunden. Så goda är inte mina våfflor..... 


det vackraste ord av dem alla

Icke ont ananade hoppade jag snabbt in på 7eleven før att ladda på mitt kontankort. Räknade inte med att detta skulle förändra min dag så fullständigt! Där mitt på disken stod en skål med klubbor i sockersöta färger, på skålen satt en lapp med texten : Kjärlighet på pinne 3kr. KJÄRLIGHET PÅ PINNE. Detta fantastastiska ord som gav mig nog lycka för denna dag, att klubba som jag ju nu var tvungen att køpa, smakade ----, kunde inte rubba mitt lyckorus. Kjärlighet på pinne åt alla och envar!

En alldeles för kort helg är slut

Jag tror alla har gjort det misstaget någongång, misstaget som ändå visar att människan är född optimist, och att hoppet är det sista som överger oss. Efter att ha bråkat med tvättmaskinen omänskligt tidigt på lördagsmorgonen inser jag till min stora förskräckelse att det inte finns något torkrum. Detta innebär att mitt pytterum under helgen varit invarderat av fuktiga kläder som alla ska vändas på lite nu och då för att torka ordentligt. Att vänta på att strumpor och töjor ska torka är en form av tortyr som redan de gamla grekerna använde sig av, mycket effektiv och kan driva det frommaste lamm till rent raseri. Bästa motgiftet mot detta visade sig vara en dag på stan med Jostein hysteriskt trevligt. Han är så rolig o glad, jag gick o småfnissa eller skrattade fulhögt hela dagen.  När kvällen kom och jag skulle klä upp mig lite för att gå till Siren min nyfunna vän som är något av det gladaste jag någonstin mött på och då är vi ändå i Norge mina vänner, iallafall har kläderna på pinkiv struntat i att torka som jag sagt åt dem och mitt planerade partylinne är fortfarande blött i sömmarna. Illa, nu är jag dessutom försenad. Det var lite för trevligt med Jostein och nu e det bråttom, så jag gör en snabb övervägning o beslutar mig för att ta linnet ändå, det torkar ju säkert snart. Detta är misstaget jag menar. Så lagom att det gör, nähä då, du får gå där med din småfuktiga tröjärm hela kvällen sen.
Förutom detta störande moment var kvällen en succe. Hos Siren var det middag och sen Singstar. Det var norska hits så jag slapp undan, men de andra damerna tog det på största allvar och sjöng med för allt vad de hade. kvällen fortsatte med dans till ett otroligt varierat musikstilsutbud på Matisse. Svetten rann av fem spratlande, skrattande brudar mitt på dansgolvet. 
Nu, söndagkväll, just hemkommen från Siren där vi idag intog glass och Bollywoodfilm, hänger det fortfarande lite elaka strumpor på stolskanten och vägrar bli torra..... Är de inte det imorgon ska jag starta ett Reclaim the Room uppror!

Johanna,Ludvig, Siren och Son som hamnat ur bild:med Siren, Ludvig och Son som simmade ur bildSiren fokuserar på singstarSirennyfunnen vänskapNyfunnen vän!lite kaffe o lyckan e gjorden kopp kaffe o man e glad!


och ännu mera våfflor

Ja men Johanna, vad gjorde du egentligen på din praktik? Jo förstår du jag stekte våfflor jag!
Så sant, det kan tyckas lite simpelt, men ska sanningen fram är det en gädje att stå mitt i allt detta sötstinkande våffel os och kalla det socialt arbete! Var min första dag på Mötestede. Ett café mitt i Oslos skabb kvarter ( skippergata,för insatta) som serverar varm middag för en tia och våfflor för halva den summan till stans missbrukare. Enda regeln på stället är i stort sett att inte injicera eller på annat sätt droga på stället, och att man inte slåss, varken med personal eller andra gäster. Jag gillar personalen och stämningen på stället. Här försöker man ordna ett vanligt café som kontrast mot gästernas hårda liv på gatan. Många är så drogade att de somnar i maten, men det är ok, man får putta lite på nån ibland för att veta att de lever, det gapas mycket, nästan alla vill prata lite, kan dock vara svårt förstå alla tankegångar och svammel, men man klarar sig på att le mig ur de flesta situationer!  
Annars visar Oslo sig från sin bästa sida med sol som räcker åt alla, imorgon står shopping och kaffedrickning på schemat! Ska träffa Jostein, prata massa kul och skratta åt good old times!

Nu dags för bingen efter en kväll med mina nya fillavänner, har ett viktigt möte inbokat imorgon kl. 08.00 med tvättmaskinen.

dagens

Lysepear = Glödlampa.

det luktar våfflor om mitt hår.

Timbuktu kommer till Oslo i november och jag o K-P ska dit! K-P är gatupräst o stencool. Han har en hiphopinspirerad hoodtröja över prästutstyrseln och tycker att graffitti är den vackraste formen av levande konst! .
De vänner från Malmö som tänkte komma hit i slutet av oktober tycker jag gott kan vänta o komma då istället! Det kommer bli så otroligt skoj Deep o Haily!

Annars har jag spenderat dagen med att grädda och servera massa våfflor till de boende på ett av Oslo kommuns boende för missbrukare. Alltid speciell situation och möta dessa människor, men fascinerande process när "knarkaren" på stan blir en individ som har en personlighet med intressen och humor. Det negativa är att jag gått omkring i ett moln av våffellukt resterande delen av dagen, mår nu lite illa.

Gode vännen David fyller år idag och det hurrar vi för! 
Annan god vän har fått bäbis, oxå grattis! 

John, du kan lika gärna ge upp min grammatik,stavning och valda punktnedslag kommer för alltid att vara som den är i evighetersevighet amen!
 
dagens norska

Putetrekk eller putevar. Välj själv vilket som e din favvo. Örngott är svenskans motsvarighet, lika fult ord det egentligen.

Norska: næstan som svenska men ændå inte.

Jag kan inte hjælpa det, i min totala brist på fungerande vuxenhumor så tycker jag norska ord och uttryck jag tycker ær hysteriskt roligt av någon anledning. Om någon mitt i en seriøs mening anvænder sig av något som i mina øron låter skoj får jag anvænda all min kraft i att inte flina før stort. Spelar heller ingen roll om jag før tillfællet ær ensam och ser ett ord på en skylt det har hænt mer æn æn gång att jag alldeles i min ensamhet skrattat alldeles før høgt och længe åt exempelvis ord som Potetegull.
Jag måste då dela med mig av denna enorma glædje kælla. Om inte før någon annan så før dig Karin! Ska førsøka få till ett ord per dag.

Potetegull får stå før søndagen.

Kvinnetrim før idag.

Vad kan morgondagen bjuda på månntro?Ses.

i væntan på trimning

Jag har lite tråkigt! Klar med dagens uppifter, och nu væntar jag på att klockan ska bli 18.00 då ska det bli kvinnotrim hær! Javisst, kvinnor från nærområdet kommer hit och trænar, trimmar. Det ær till 90% muslimska kvinnor så det ær lite speciellt. Alla mæn måste vara ur huset, anstællda som frivilliga. Rullgardinerna måste vara nere. Jag ska hjælpa till lite med barnpassning medan damerna trænar efter ær det lite kaffe o prat!  det ær roligt, och det absolut bæsta ær att det heter Kvinnetrim. Sånt førgyller min dag!
Satt just och læste Norska dagstidningen Aften posten, otroligt vilka fina lægenheter man kan kan få hær om man hade haft 7 mille o lægga! De festa ligger på Frogner eller Majorstua, de lite finare områdena. Jag bor alldeles bakom det sist næmnda,  och det tar mig c:a en timme att gå till min praktik som ligger på Tøyen men det ær en promenad mellan två olika værldar. Jag børjar på Majorstuan med sina tjusiga ljusa lægenhets hus, dyra butiker trendiga pubar/cafeèr.  Hær møter man folk i vælsittande kostymer, mærkes solglasøgon och trendigt take away kaffe i næven. Toni and Guy hade førresten en lapp i fønstret dær de søkte hårmodeller, undrar jag om de skulle ta emot mig med mitt trassel? Tåls att tænka på. Knatar vidare genom centrum, som egentligen ær som vilken stadskærna som helst. Av någon anledning har BikBok slagit stort hær, du hittar minst en butik i varje hørn. Nåvæl, går vidare mot grønnland via brugata, dær jag bodde sist jag va i stan.  Det var en vacker tid sommaren 2004, full med partyglada svenskar, galna resturangægare och fantastiska picnickar på grunerløkka. Nog nostalgi, nu e vi framme på Grønnland. Husen ær mer eller mindre fasadskadade , hær o var ær en tom plats då man rivit någon kåk. Æven om det ær relativt tidigt på førmiddagen sitter folk på de skabbiga pubarna o hæver øl. Hær och på Tøyen krævs inte mycket till fantasi før att tænka sig att man befinner sig i en annan del av værlden. Det luktar masala, søtt the och kryddad kebab om vartannat och øverallt pratas det på andra språk æn norska.Det ær klart høgre ljus volym, fruktførsæljare som gapar, musik ur butikerna och bilar som tutar vare sig de vill varna før något eller bara proklamera att de kommer. Tænk vilken multikulti upplevelse jag får en och ofta två gånger om dagen bara genom att gå den vægen!

Næ....nu blir det långt. Hade


Nystart. Igen.

Jaha, då ska man ta tag i det här med en blogg då, har funderat på det ett tag och nu ska det då bli av. Eller rättare sagt igår skulle det bli av,  men efter att ha spenderat en god stund av min lediga lördag med att knåpa ihop mitt första budskap till världen hängde sig hela datorn. Valde snabbt mellan att dränka datorn i handfatet jag har i mitt lilla rum, eller att glatt starta om den, låta all text gå till spillo och hitta en ny tid för bloggstarten. Valde efter snabb överläggning det sista dels för att Timbuktu spelades i stereon och då har jag svårt att behålla ilska, samt att det hade blivit ett för stort projekt med dränkningen. Sammanfattningen av denna lilla fadäs är att jag alltså idag ska starta min alldeles egna, nya blogg. Varmt välkomna!

 Jag befinner mig sedan 13 dagar tillbaka i Oslo där jag fram till jul ska spendera mina dagar med att gå som praktikant hon Kirkens bymisjon( sv: stadsmissionen.) allt som händer där ska jag dock få be att återkomma till. Det har vart lite mycket nu i dessa två veckor. Man har flyttat in i nytt hem, ( 10 underbara kvadratmeter rum där mottot är: gå in, backa ut) man ska träffa sina nya arbetskollegor, klienter med alla dessa norska,ologiska, fantasifulla variaioner på dubbelnamn som ska kommas ihåg. Sedan är det arbetsuppgifter, klienter, varksamheter och rutiner på det. Det sociala livet utanför allt har kommit lite i skymundan,men jag har hittat några trevliga människor som det finns bra med kompispotential i! Några av dessa var jag med på byn igår. Loppis och kaffe stod på schemat. Oslo är  en så otroligt mysig stad, jag antar att jag skaffar mig ett antal ovänner nu  men den hamnar högre upp på min lista än Stockholm. Den är lite mindre, skabbigare, har lite mer avslappnad känsla och större variation på persoligheter.
Utöver ovanstående action med min dator bestod lördagen i att läsa in sig lite på Rastafari. Fick en fråga om Haile Selassie på ett frågespel för inte så länge sedan och det har sen dess stört mig att jag inte kunnan något om det. Mitt liv är nu berikat med information tack vare detta under vi kallar Internet. Trots annalkande töntvarning måste det sägas: Kunskap är roligt så länge man inte måste lära sig något!

Andra saker som gjort mig glad denna helgen är:

Fem sjungande och spelande frälsningssoldater på stan av generation äldre. Jag log mitt allra vackraste när jag la ner mitt bidrag i bössan!

Att chips på norska heter Potetegull, hur roligt som helst ju!

Att min pappa ringde, inte för nåt speciellt bara för att! Honom gillar vi!

Nu är det dags att sluta för nu, kvällen som är i antågande innehåller valvaka med Hanna o Fredrik, båda djupt övertygna moderater. Vi ska fika lyssna på debatter, beklaga oss över hur politik saknar verklighetsförankring och tyst jubla eller sörja valresultatet. Så svenskt som det kan bli! Hade!